Jaké používám vývojové prostředí pro Windows Apache, MySQL, PHP

Jako vývojář PHP aplikací ve Windows jsem v minulosti zabýval otázkou, jaké vývojové prostředí vybrat, aby mi umožnilo vyvíjet dostatečně flexibilně různorodou škálu aplikací. Od těch nejstarších až po nejmodernější, myšlena zejména verze PHP 5.3, 5.4, 5.5, 5.6. Potřeboval jsem tedy mezi nimi plynule přepínat, případně řešit nekompatibility a testovat jejich chování na produkční verzi.

Jako první jsem před lety našel balíček Xampp, který obsahuje Apache, MySQL, PHP. Pro začátek jednoduché řešení, avšak neumožňovalo jednoduše přepínat mezi verzemi PHP, což se tomuto balíčku zejména kvůli přechodu z verze 5.2 na 5.3 stalo osudným. Byl čas, hledat novou alternativu.

Jako další a podstatně propracovanější jsem léta používal další balíček Wamp. Jedná se v podstatě o totéž prostředí postavené na Apache, MySQL, PHP, rozšířené však o možnost instalace různých verzí těchto balíčků. Přepínání různých verzí PHP tak bylo otázkou jednoho kliknutí v menu. Na webu lze stáhnout nejen různé verze PHP, ale i Apache a MySql, velmi šikovné. Jedinou slabinou byla nemožnost Wamp jednoduše přenést, v konfiguraci se totiž natvrdo zapisuje cesta na disku, kam jej nainstalujete, což byl problém, pokud jsem potřeboval vyvíjet třeba na jiném PC. Začal jsem tedy hledat nějakou portable alternativu.

Portable prostředí se všemi vlastnostmi Wampu se jmenuje EasyPhp, které jsem k maximální spokojenosti používal do dnešních dní. Na webu dokonce tým vývojářů slibuje na svém webu budoucí podporu rozšíření pro Nginx, PostgreSQL, MongoDB, což jsou rozšíření, která u jiných budete hledat marně. Namítnete, že je lze nainstalovat ručně, což samozřejmě lze, nicméně přijdete tak o jednotnou správu a jednoduchou přenositelnost. V poslední době ale vývojáři stahování dalších rozšíření zpoplatnili, což nepůsobí zrovna moc dobře, zvlášťe pak ve světle konkurenčních řešení, navíc vývoj již několik měsíců stagnuje a o MongoDB si zatím můžete nechat jen zdát. Také se už nějaký ten pátek poohlížím po MariaDB, je tedy čas se posunout dál.

V současné době používám řešení s názvem Neard, což je kombinace Apache, PHP, MySQL, MariaDB, Node.js. Samozřejmostí je podpora různých verzí těchto služeb, navíc je zprovoněno i SSL, což je v předchozích balíčcích celkem problém. Jako velkou výhodu pak vidím v podpoře databáze MariaDB 10, na které mohu případně testovat aplikace, jelikož ji plánuji nasadit na produkční server namísto MySql. Ta pak běží na portu 3307 a MySql na výchozím 3306, v PhpMyadmin pak máte možnost si při správě databází vybrat, kterou z nich si přejete upravovat. Dále je nainstalován XDebug a APC. Do budoucna plánuji použití MemCache.

Pokud znáte nějaké další prostředí, které má podobné vlastnosti a podporuje např. PostgreSQL, MongoDB atp., dejte mi prosím vědět.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *