Přechod na Prestashop 1.7

S několika zákazníky řešíme přechod na nejnovější verzi Prestashopu, která je v tuto chvíli ve verzi 1.7.3. Stávající eshopy pak běží na verzi 1.6 zcela bez problémů. Otázkou tedy je, zda se přechod vyplatí, co ve výsledku přinese zákazníkům a samotnému provozovateli eshopu.

Z technického pohledu je velkou změnou přechod na Symfony verze 2.8, který je v první fázi implementován do backendu. V budoucnosti se jeho použití bude rozšiřovat a je tedy možné již dnes využívat některé jeho funkce v modulech. Samotné Symfony od verze 2.7 sice podporuje PHP 7.2, bohužel samotný Prestashop však pouze verzi 7.1. Podpora pro tuto verzi končí 1.12.2018, bezpečnostní záplaty pak budou dodávány další rok. To není přiliš motivující pro absolvování migrace a řešení veškerých problémů s tím souvisejících.

Přechod na verzi PHP 7.2 je plánován ve verzi 1.7.4, která má dle roadmapy vyjít v měsíci květnu tohoto roku a bude již postavená na Symfony verze 3.4. Snad se jí brzy dočkáme, jelikož podpora pro tuto verzi PHP je již stanovena do konce roku 2020, což by už stálo za zvážení.

Další zásadní změnou je pak nutnost vytvoření nové šablony a pořízení kompatibilních modulů s touto verzí.

Z pohledu zákazníka až tolik zásadních vylepšení proti starší verzí nevidím. Velká většina změn se odehrává spíše pod kapotou, která ve výsledku přináší velkou dávku práce pro samotného provozovatele webu. Je tedy důležité dobře zvážit všechna rizika a případné náklady spojené s přechodem a zda se pro tuto změnu rozhodnout dnes a nebo raději vyčkat na vhodnější chvíli.

Pokud bych se měl rozhodovat zda eshop migrovat, počkal bych na vydání verze 1.7.4, která přinese kompatibilitu s PHP 7.2. Nová verze PHP 7.3 je pak plánována na konec roku 2018. Nebude již tedy nutné na nic dalšího čekat.

Vzhledem k bouřlivému vývoji PHP v posledních letech je velmi komplikované setkávat se s vydáváním nových verzí aplikací a samotného jazyka. To pak často vede k situacím, kdy se sice vydá nová verze aplikace, ale není ji možné provozovat na poslední verzi PHP. Může se tak velmi snadno stát, že za dva roky budeme řešit opět stejný problém s přechodem na další verze. Bohužel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *